Welke soorten metaal?

12

De MetalLetterexpert.nl levert letters en logo’s uit diverse soorten  metaal.

RVS

Roestvast (ook wel inox of rvs genoemd) is in de volksmond beter bekend als roestvrij staal. Rvs is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 10,5% chroom nodig en maximaal 1,2% koolstof.
Ook zijn de elementen nikkel, molybeen, titanium, niobium, zirkonium, mangaan, stikstof, koper, silicium, aluminium en vanadium terug te vinden in vele roestvaste staalsoorten.

Messing

Messing of geelkoper (geelkoper is afgeleid van de kleur) is een metaal dat duidelijk geler is dan zuiver koper of brons (een legering van koper en tin). Wanneer het materiaal lang is blootgesteld aan de buitenlucht wordt het donkerbruin.

Messing is een waardevol materiaal vanwege zijn hardheid. Er bestaan drie types messing:

  • Alfamessing, met minder dan 40% zink, is flexibel en kan koud gesmeed worden
  • Bètamessing, met meer zink naar verhouding, kan alleen heet gesmeed worden. Dit type messing is harder en sterker.
  • Wit messing, met meer dan 45% zink, is te bros om algemeen bruikbaar te zijn.

Tegenwoordig wordt bijna 90% van messinglegeringen hergebruikt.

Veel kan gedaan worden om de eigenschappen van het normale messing te verbeteren. Een element als aluminium maakt het messing sterker en corrosiebestendig. Het aluminium zorgt voor een zeer dun en doorzichtig, hard laagje dat zelfherstellend is. Het element tin heeft een soortgelijk effect; men vindt het bijvoorbeeld in legeringen die toegepast worden in zeewatermilieus. Combinaties van elementen als ijzer, aluminium, silicium en mangaan kunnen zorgen met een hoge slijtweerstand.

Titanium

Titanium is een sterk metaal, licht en erg corrosiebestendig is, en bovendien bestand tegen extreme temperatuurschommelingen.

Titanium staat bekend om de goede corrosiebestendige eigenschappen (bijna net zo resistent als platina) omdat het bedekt wordt door een dun hard en inert laagje titaniumoxide dat minstens enkele nanometers dik is. Titanium heeft een gunstige sterkte-massaverhouding. Titanium is net zo sterk als staal, maar heeft slechts 60% van de dichtheid.

Koper

Koper is een rood/geel overgangsmetaal dat in ongelegeerde vorm ook als roodkoper bekendstaat. Omdat koper buigzaam is, eenvoudig te vervormen is en een zeer groot geleidingsvermogen heeft voor elektriciteit en warmte, wordt het op grote schaal in de industrie gebruikt.

Koper gaat in onbehandelde vorm vrijwel altijd oxideren. In een waterige oplossing is dat een karakteristieke blauwe kleur,  onder invloed van de atmosfeer krijgt koper een groenige oxidelaag.

Er bestaan vele koperlegeringen, waarvan vele belangrijk zijn in het dagelijkse gebruik zoals brons, geel goud, messing, rood goud enzovoorts.

Brons

Brons is een legering van koper en tin. Het tingehalte kan variëren van ca. 10 tot 30%. De legering heeft een roodachtige tot gelige kleur, afhankelijk van het tingehalte.  Brons is door de toevoeging van tin harder en minder buigzaam dan koper en heeft een kleinere buigsterkte, het heeft een grote dichtheid. Het kan makkelijk gegoten worden. Door de toevoeging van tin heeft het een lager smeltpunt dan puur koper.

Aluminium

Aluminium een tamelijk onedel metaal, het komt niet in pure vorm in de natuur voor. In verbindingen echter is aluminium bijzonder algemeen. Het metaal is nu iets meer dan een eeuw beschikbaar, en in die tijd heeft het op stormachtige wijze de wereld veroverd. Het is economisch een bijzonder belangrijk metaal. Aluminium is licht (slechts een derde van het gewicht van staal of brons), en even sterk, slijtvast en bestendig tegen corrosie.